Mýty o látkových vložkách: Mýtus č. 4 - Je to nehygienické!

Když se na internetu objeví článek o látkových vložkách, nejčastěji v komentářích zaznívá: 

Mýtus 4: Je to nehygienické! 

Látkové vložky nejsou o nic méně hygienické než ty jednorázové. Za to svým složením jednoznačně vedou a přináší nám i zdravotní benefity.

Přesto pořád u mnoha lidí panuje představa, že při kontaktu s menstruační krví pojde celá rodina a půlka příbuzenstva. Zvlášť u poporodní krve v podobě očistků. Spousta současných žen pohled na krev nesnese, nechce se jí dotýkat, nemá kladný stav ke svému tělu. Muži neví, jak se mají k menstruující ženě chovat, protože jim tohle téma nikdo nikdy nevysvětlil, jejich maminky svorně mlčely.

Pak vznikají domněnky, že v krvi je plno bakterií, které hned jak se z těla dostanou na vzduch, začnou se množit a jsou pro naše zdraví nebezpečné. Že když takovou látkovou vložku hodíme do pračky, kde pereme běžné prádlo, tak ty bakterie zůstanou v pračce a přelezou i na jiné prádlo a roztaháme si je po celém těle. Že ta krev se prostě nemůže vyprat. Opravdu, tohle se stále někdo myslí!

Zatímco použití vybělené jednorázové vložky je ve společnosti bráno jako vrchol hygieny. Čím bělejší a voňavější, tím lépe. Bělení je jen z estetického hlediska, protože bílou barvu označujeme jako barvu čistoty. Některé jednorázové menstruační pomůcky bývají stále bělené chlorem přičemž vznikají jako vedlejší produkt dioxiny, které jsou zdraví škodlivé.

Představa, že na látkové vložce přebývají bakterie, zatím co na jednorázové vložce ne, je mylná. Tím, že se látkovky pravidelně vyměňují, množení bakterií se není třeba obávat. Leda bychom pracovaly 24 hodin v sauně a na nějakou výměnu nebyl čas. Ale pak by na tom jednorázovky a látkovky byly dost možná zase na stejno. 

Když se jednorázová použitá vložka vyhodí, většinou se z koše line zápach. Je to tím, že samotná vložka obsahuje plastovou folii, dost často ji do plastového obalu nebo sáčku ještě zabalíme a pak ji vhodíme do neprodyšného koše. Vzniká teplo, vlhko a právě zápach. Použitá látková vložka prochází jiným procesem. Samostatná látkovka je prodyšná a krev na ní po použití nejčastěji zaschne. Bakterie potřebují k množení vlhko, což tady nemají a látková vložka tak vydrží několik dnů bez zápachu počkat, než se dostane spolu s ostatními do pračky.

To si jako použitou vložku od krve dám do kabelky a budu ji celý den nosit s sebou? Připravte se na to, že nastane chvíle, kdy budete muset látkovou vložku uložit do kabelky. Ale nebojte, nebude o tom vědět nikdo jiný, než vy. 

To, že použitá látková vložka není cítit, jsme si už vyjasnili. Navíc se na přenos použitých dámských látkovek používají neprůhledné taštičky a pytlíčky z materiálu, který je nepromokavý, nepropouští pachy, ale látkovka se v nich nezapaří. Takže i když si takovou taštičku s použitou látkovou vložkou dáte do tašky ve které zároveň přenášíte svačinu, je to naprosto v pořádku. Vím, ta představa je teď možná těžká, ale cvičení dělá mistra. Tak je to vlastně s nošením dámských látkových vložek a intimek celkově a tím se dostáváme k závěrečnému bodu.

Látkovky se perou při teplotě 60°C, která je dostatečná, aby případné nežádoucí složky v krvi zlikvidovala (a nevadí ani že po celou dobu pracího cyklu 60°C v pračce není). V krvi není nic závadného, co by teplotu 60°C přežilo. Sušení v sušičce udržování hygienického standardu látkovek jen napomáhá. Dokonce ani do odpadní vody se z praní neuvolňuje nic škodlivého. Na praní se doporučuje ekologický prací prostředek, aby se do materiálů látkovky zbytečně nezanášely zbytky běžných pracích prášků a gelů, na které by tělo mohlo reagovat citlivě. A také, aby se nesnižovala kvalita odpadní vody, však víte, že v současné době bojujeme s tím, jak čištěním z vody odstranit zbytky antibiotik nebo antikoncepce. 

jak diskrétně složit použitou látkovou vložku (1)

2022 © Alena Hradilová