Šestinedělí s látkovými vložkami

Zaznamenala jsem spoustu dotazů na látkové poporodní vložky. Panují různé strachy a obavy. Jednak, že očistky jsou něco jiného než běžná menstruace, že jsou infekční. Nebo že látková vložka nepojme to, co ta jednorázová. Že bude nedej bože smrdět, že na ní zůstanou nevypratelné fleky. Musím všechno vyvrátit a pokud váháš, rozhodně doporučuji vyzkoušet!

Jak to probíhalo po mém domácím porodu? 

sestinedeli_b

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Třetí šestinedělí bylo zatím nejvydařenější. Příjemné bylo, že jsem jej celé strávila doma ve svém prostředí - je skvělé přesunout se ihned po porodu do své vlastní postele, pod svoji peřinu, a pohodlí mi dopřály látkové hygienické pomůcky.
 

PA Jitka seděla v kuchyni a vyplňovala zprávy a papíry. Já si hověla s nově narozeným miminkem v posteli. Někdy během toho času proběhla kontrola miminka a mých poranění. Měla jsem dvě malé prasklinky, které nebyly na šití a jednu větší, které jsme daly čas, jestli se sama zatáhne nebo ne. Docela úspěch u téměř čtyřkilového miminka a po dvou předchozích nástřizích v porodnici! PA věděla, že mám z nástřihů a následných sešívání docela trauma a tak navrhla, že uvidíme, jak se tělo zachová, že při nejhorším můžeme ještě dodatečně sešít po pár dnech (nakonec došlo na dva malé stehy, které Jitka zašila tak, že to vůbec nebolelo). Přestřihla jsem pupečník. Johanku jsme zvážily a placentu si PA odnesla do kuchyně na další zpracování. Vidět svoji vlastní placentu byl opravdu zážitek. Z dřívějších porodů si pamatuji jen na to, že jsem placentu porodila, ale nikdy jsem ji neviděla. Je to zvláštní "část těla", která mi připomíná játra. Z placenty nám PA udělala otisk na papír, část jsme poté naložili do domácí slivovice a z části jsem každý den popíjela placentový koktejl, abych měla dostatek energie.

placenta

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozn.: Tato placenta není moje. Já jsem v době porodu a po porodu neměla vůbec myšlenky na focení. Ne, že by mi focení vadilo, ale nepřišlo mi důležité a myslela jsem na úplně jiné věci.

Koktejl se mixuje z různého dostupného, ale i mraženého ovoce, do kterého se přidá malý kousek placenty (asi tak 2/2 cm). Nemusíš se bát, že by to bylo nechutné a nešlo to vypít. Naopak, je to velmi lahodné, posilující a placenta nezanechává v koktejlu žádnou nepříjemnou chuť. Dokonce to chutnalo i dětem, které samo sebou musely vyzkoušet, co za dobrotu to mamka má. Také jsem popíjela čaj, který jsem si namíchala z kontryhele + maliníku + kopřivy + meduňky. Vše stejným dílem. Tento čaj jsem si občas udělala i později po konci šestinedělí, jen tedy bez maliníku, ale doplňuji další bylinky dle potřeby a nálady. Také jsem zařadila meltu, která čistí krev.

TIP: Potřebuješ-li po porodu doplnit vápník, jeho přírodní podobu najdeš ve skořápce od vajíčka. Máš-li zdroj domácích slepičích vajec, skořápky nevyhazuj. Pečlivě je omyj a vlož na plechu do trouby vyhřáté na 60° - 80°C. Stačí cca 10 minut péci, aby se odstranily případné bakterie. Poté nechej skořápky vychladnout a v hmoždíři rozdrť na jemný prášek (nebo rozmixuj). Každé ráno dej do sklenice polévkovou lžíci nadrcených skořápek, zalij citronovou šťávou a chvíli nechej odstát. Skořápky díky působení šťávy z citronu trochu změknou. Dolij sklenici vodou a vypij.

589218f31800002400b3c0bb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V soupise jsem od své PA dostala pár doporučení ohledně hygieny v šestinedělí. V případě, že není nutné šití poporodních poranění, je dobré omývání intimních míst odvarem z rozmarýnu a soli. Odvar se připraví tak, že se do tří až pěti litrů vařící vody přidají 2 polévkové lžíce sušeného rozmarýnu, 2 polévkové lžíce soli a celé se to nechá ještě 10 minut povařit. Provoní to celou kuchyni! Odvar z rozmarýnu je potřeba každý den připravit nový. Když odvar nebyl již tak horký, odnesla jsem si jej do sprchového koutu a po každé návštěvě toalety jsem se opláchla ve sprše a opláchla ještě intimní místa odvarem. Dále jsem si do rozprašovače nalila studenou vodu s 20  kapkami levandulového esenciálního oleje a 20 kapkami oleje tea-tree a porodní místa "osvěžila". Poté jsem si nasypala na čistou poskládanou čtvercovou plenu vrstvu zeleného jílu a "šicí" bylinky (na prášek rozemletý list jitrocele, rozmarýnu a kořen kostivalu v poměru 1:1:1) a přiložila.

alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_11   alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_10
 
Na fotce je směs zeleného jílu a šicích bylinek.
 

Díky tomu, že intimní místa byla ještě vlhká od oplachu, šicí bylinky a jíl se krásně nalepily tam, kam jsem potřebovala a vše se mohlo pěkně hojit. Nasypala jsem tedy jíl a bylinky na poskládanou čtvercovou plenu a pokaždé, když jsem šla na záchod na malou, tak jsem celou poskládanou čtvercovou plenku i s bylinkami vyměnila za novou. Jediné, co bylo trochu nepříjemné, že se při manipulaci  pokaždé trocha bylinek rozsypala i na zem a stejně tak ze mně odpadávaly bylinky.

Poporodní období v látce bylo pro mě něco nového. Zažila jsem jej až u našeho třetího dítka. Věděla jsem, co mě asi tak čeká a tak jsem se snažila trošku připravit dopředu. Netušila jsem, jaká varianta mi bude vyhovovat (jestli vložky látkové nebo jednorázové), tak jsem pro jistotu nachystala i balík jednorázových poporodních vložek. Nakonec jsem jej ani nedobrala! Ihned po porodu jsem použila ty jednorázové. Nechtěla jsem přemýšlet co a jak. Jakmile proběhlo naše rodinné prvotní seznamování a odjela naše PA Jitka, hned jsem byla zvědavá, jak to s těmi látkovými vložkami (a také plenkami pro miminko) bude. A bylo to perfektní!

alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co považuji za největší objev šestinedělí, jsou klasické bílé čtvercové pleny. Dají se sehnat za nízkou cenu, jsou variabilní, takže si je poskládáš do jakéhokoliv tvaru, jaký potřebuješ. Můžeš jich mít spoustu a nezruinuje to rodinný rozpočet. Můžeš je používat ty i miminko, skladovat a prát současně. Navíc je můžeš vyprat i na 90°C, a rychle uschnou. Pokud máš sušičku, tak je máš k dispozici doslova do pár hodin, nadýchané a připravené k dalšímu použití. Čtvercová plenka do síťovaných kalhotek krásně sedne. Nemusela jsem řešit, že jeden kus stojí XY korun a tak si další vezmu až za hodinu. Prostě jsem měnila dle potřeby. A že ta spotřeba byla opravdu velká.

Postupně jsem zkoušela různé látkové vložky. Mám jich doma poměrně zásobu. Nejdříve ty nejdelší a nejsavější noční, které jsem používala i přes den, kvůli jejich délce a zvýšené savosti. Jak týdny plynuly, postupně jsem přes den začala používat i denní. Většinou jsem volila variantu s fleecem. Doma jsem nadále používala poskládané čtvercovky a prodyšné poporodní vložky "piškoty". Na "výlety" do obchodu nebo do města jsem ale většinou sáhla po vložce s "nepromokavou" spodní PUL vrstvou.

Po předchozích zkušenostech jsem měla nachystané síťované kalhotky. Já vím, nejsou to žádné krasavice, ale jsou velice praktické. Jsou vzdušné a v případě znečištění je přepereš a během chvilky jsou suché. V balení byly tři kusy, takže mi jedno balení krásně vystačilo na první týdny. Poté jsem přešla na klasické kalhotky.

alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_09   alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_14
 

Kdybych měla doporučit poporodní výbavu, přestože látkovky šiji a mám dokonce dvoje speciálně pro období šestinedělí, doporučila bych zásobu klasických čtvercových plen. Zvláště pokud budeš látkovat i miminko, přijdou mi tyto plenky jako nejlepší varianta. Dále bych nakoupila dětské vkládačky do látkových plenek a ze začátku bych je používala v šestinedělí i pro sebe. Speciální vložky na šestinedělí také nejsou zbytečné. Můžeš je používat nejen v šestinedělí, ale i během běžné menstruace třeba na noc. Vzhledem k tomu, že v šestinedělí je potřeba vložky často střídat, bylo by pořízení potřebného počtu látkovek "jan na šestinedělí" docela nákladné, proto bych jich pořídila jen pár.

Můžeš také zrecyklovat různé staré ručníky, trička a jiné oblečení, které máš doma. Pokud si budeš chtít ušít vlastní poporodní vložky (nebo i běžné látkové vložky), můžeš se přidat do facebookové skupiny, kde najdeš veškeré potřebné informace k šití látkových vložek. Na obrázku vidíš, jaké existují varianty poporodních vložek.

 

70-5-removebg-preview 268-1-removebg-preview  alucha_šestinedělí_poporodní_vložka_kojovložka_12-removebg-preview  

 

Šestinedělí ale není jen o starosti o dolní intimní partie ženy. Ke změnám dochází (mimo jiné) v oblasti prsou.

Během pár dnů po porodu se prsa nalijí a žena může dostat vyloženě až horečku. Mně se tentokrát teplota a velké nalití prsou vyhnulo. Byla jsem ale připravená a na radu své PA jsem poslala muže do obchodu pro bílé zelí. PA mi radila, že kdyby došlo k velkému nalití prsou, pomůže naklepaný suchý a chlazený list bílého zelí zasunout do podprsenky a on tu horkost vytáhne. Prý to pomáhá, žel (nebo naštěstí?) já to tentokrát nevyzkoušela. Johanku jsem přikládala k prsům co nejčastěji a je možné, že to mi od stavu "nalitých prsou" pomohlo. Ale píši to jako zajímavost, třeba ti to pomůže.

25000005-zeli-bile-i

K výbavě na šestinedělí (a podstatně déle) patří bezesporu i látkové vložky do podprsenky. Našila jsem si základní zásobu s tím, že bude - li potřeba víc kousků, doplním je až v průběhu dle potřeby. V prvním šestinedělí jsem vyzkoušela látkové kulaté vložky do podprsenky. Ale bez potřebných informací jsem nakonec byla nespokojená a rychle jsem přešla na jednorázové. Taková škoda! Kdyby mi někdo již dříve řekl, že existuje několik typů dle nepromokavosti! Já měla samozřejmě bambusové prodyšné. Také že trojúhelníky jsou daleko méně viditelné a lépe se přizpůsobí než kolečka.

alucha_šestinedělí_poporodní_vložka_kojovložka_06-removebg-preview

RADA: Při výběru mysli na to, že stejně jako u vložek, existují tři typy nepromokavosti a prodyšnosti. Nejprodyšnější, pro opravdu malý únik mléka jsou takové, které neobsahují PUL ani fleece. Často jsou jen z bambusového nebo bavlněného froté se savou vrstvou uvnitř. Střední variantou pro střední únik mléka jsou vložky s fleecem. Jsou pořád dostatečně prodyšné, zároveň ale díky voděodolnému fleecu zabraňují rychlému promočení. Třetí varianta jsou nepromokavé, pro nejsilnější únik mléka, které mají na spodní straně nepromokavý PUL, ideálně PUL froté, které není hladké a zabraňuje klouzání.

Hodně z vás se ptá, proč volím tak barevné kojovložky a jestli nebudou přes prádlo prosvítat? 

Kojovložky jsem šila z prostřihů, které mi zůstávaly po šití látkových vložek. Dotyková strana je ta, kterou si přikládáte na prs a tam je barevnost úplně jedno, nemusíš se tedy omezovat ve výběru. Spodní stranu nemají vložky do podprsenky vždy bílou. Je potřeba se vždy podívat na popis.  Spodní strana je ta, která jde do podprsenky a ta může být buď z PUL froté, to je bílá látka (pozor, u černých je to černý PUL) nebo z fleecu a ten může být jakkoliv barevný. Já nosila různě barevné a spíše jsem si to pochvalovala (ale já nosím převážně černá nebo tmavá trička). Jednak ty barvy působí vesele a hodně jsem to ocenila u nočního kojení, když jsem vyndala kojovložku a nerozsvěcovala, tak tu barevnou jsem krásně po kojení na bílém prostěradle našla. Průsvitnosti se také nemusíš obávat. Nevím, jakou barvu spodního prádla nosíš, ale volila bych spíše barevné a tmavší do černé a světlejší do tělové a bílé. Přes kojovložku je vrstva podprsenky a trička a většinou nebývá nic viditelné, ani když dáš černou kojovložku do bílého prádla. Nosila jsem černou, červenou a tělovou podprsenku a povětšinou černé nebo růžové tričko a bylo to v pohodě.

Potřebný počet je individuální, ale obecně se dá říci, že na základní výbavu je potřeba tak 5 párů. Já nosila přes den 1 - 2 páry a na noc další a příští den jsem přepírala s plenkami. Lepší je větší velikost, kterou užijete přes den i na noc, menší velikost je na slabý tok mléka a zpočátku by vám nemusel stačit. Takže bych volila například 4 velké a 1 menší. Podle mně jsou nejlepší se spodní stranou s PUL froté, ty jsem unosila nejčastěji a teprve pak ty s fleecem. Prodyšné bez PULu a fleecu jsem nenosila, byly by brzy "durch", dají se ale použít jako "booster" na zvýšení savosti stávajících kojovložek. Třeba na noc se dají přidat.

Základem je také dobrá kojící podprsenka. Měla jsem štěstí, že po prvním porodu jsem si mohla dovolit koupit kvalitní kojící podprsenku Anita. Byla jsem s ní moc spokojená a postupně jsem k černé přikoupila tělovou a červenou a vydržely mi celé roky až do třetího porodu. Nyní už jsou na rozpadnutí, tak jsem pořídila nedávno novou. Musím říci, že počáteční velká investice se opravdu vyplatila. Vydržely téměř pět let každodenního nošení.

alucha_šestinedělí_poporodní vložka_kojovložka_01

Další prvek mé poporodní výbavy bylo nachystané nepromokavé froté prostěradlo na postel. Vtipné bylo, že ve stejnou chvíli jsem doma sušila i metráž PUL froté (vedle postele, zatímco prostěradlo bylo nachystané v koupelně) a můj muž společně s PA mi do postele nachystali metráž :-) Musím ale přiznat, že mi u nepromokavého froté prostěradla vadilo to "šustění", když jsem se na posteli přetáčela, takže jsem nakonec skončila pouze u velkého froté ručníku, který jsem přeložila a podložila jím střed těla.

Co říct na závěr? Pokus se co nejvíce odpočívat a klidně se nechej obskakovat. Opravdu. Šestinedělí uteče jako voda! Které jiné období v životě bys měla mít nárok na péči a podporu. Pokud nemáš na blízku rodinu nebo tvůj muž (partner) nedostane volno z práce, popros kamarádky. Najdi si poporodní dulu. Nestyď si říci o pomoc. I díky malé pomoci můžeš předejít velkým problémům.

A fandi látce!

                                                                        Alena - Alucha