Údržba látkových vložek a Klenotek - co s granátky při praní, smí do sušičky, můžou se žehlit?

Údržba látkových vložek je snadná. Dokonce i když svoji krev odmítáš a nechceš se jí dotýkat, můžeš být při praní látkových vložek naprosto v klidu. Lze to v pohodě zvládnout téměř bez jakéhokoliv kontaktu s použitou vložkou. Údržba Klenotek je úplně stejná jako údržba běžných látkových vložek. Kamínky granátu zašité uvnitř vložky ničemu nevadí, vložka se pere i s nimi, čímž zároveň dochází k jejich energetické očistě. Granáty z vody pocházejí, byly v říčních náplavách posbírány a nevadí jim ani vysoká teplota praní. Nereagují na kyselé prostředí ani prací prášek. Jsou pevné, nerozpadnou se ti praním ani užíváním na prach, v látkové vložce jsou v bezpečí a zůstávají na jednom místě ve svém ušitém "chlívečku". O své látkové vložky a Klenotky vůbec nemusíš mít strach a to ani při sušení v sušičce.

Co tedy s použitou látkovou vložkou nebo Klenotkou?

Po použití látkovou vložku odepneš ze spodního prádla, přeložíš ji na půl, použitou stranou dovnitř, a uložíš do nepromokavé PUL taštičky.

Jsou světový unikát. (6) (1)

Někdo použitou látkovou vložku skládá do úhledného diskrétního balíčku, v tom případě ale budeš muset u všech látkovek před praním patentky rozepnout, což je práce navíc.

Denní klenotka - bio bavlněný úplet  bio bavlněný beránek + granáty  PUL froté (1)

Nyní máš dvě možnosti, jak s použitými látkovými vložkami naložit.

DIAMANT2 Ta jednodušší a ekonomičtější (pro punkerky)

Použité přeložené látkové vložky a Klenotky budeš, tak jak jsou, ukládat do nějaké diskrétní skladovací nádoby nebo nepromokavého PUL pytle. Jednou za 2 - 3 dny (extra punkerky a ženy s menší spotřebou látkových vložek na konci menstruace) stačí celou várku vysypat do pračky a zapnout program na samostatné máchání studenou vodou bez přídavku pracího prostředku.

Studená voda je důležitá, pokud tedy takový prací program nemáš, namoč celou várku do nějakého kyblíku se studenou vodou, nechej hodinu odmočit, poté špinavou vodu slij do umývadla nebo wc (popřípadě ji můžeš využít na zalévání kytek) a zbytek vložek přesypej z kyblíku do pračky. Poté zapni nějaký krátký program praní, aby se ti vložky co nejvíce očistily a vyždímaly.

Po ukončení máchání v pračce nebo krátkém programu odmočených vložek máš vložky a Klenotky z velké části čisté a vyždímané a můžeš přejít k hlavnímu praní.

DIAMANT2 Ta časově náročnější a s větší spotřebou vody (pro puntičkářky)

Poté co použitou látkovou vložku odepneš ze spodního prádla, rovnou ji předčistíš. Buď ji namočíš do studené vody a po odmočení dočistíš nebo ji rovnou ručně přepereš ve studené vodě, dokud nepoteče voda nezabarvená. Namočením krev pustí a ty si tak ušetříš trochu vody oproti samotnému ručnímu předepírání. Můžeš případné fleky rovnou přetřít žlučovým mýdlem, které slouží k odstranění skvrn živočišného původu, nechat chvíli působit a poté opět oprat (nebo potřít fleky tak 15 minut před praním v pračce). Takto očištěnou, vymačkanou, (pozor, nekroutit! a silně netřít!, mohla by se poškodit nepromokavá vrstva) vlhkou vložku opět uložíš do nějaké diskrétní skladovací nádoby nebo nepromokavého PUL pytle k ostatním.

000832905_jbwvlzewuccjytwqncnf (1)

DIAMANT2 Ať jsi punkerka nebo puntičkářka, nyní nastal čas celou várku předčištěných látkových vložek a Klenotek vyprat.

Puntičkářky celý obsah skladovací nádoby přesypou do pračky, punkerky je v pračce již mají. Pokud máš v pračce místo, přidej ručník nebo jinou textilii, která nebarví a kterou můžeš společně s Klenotkami na vysokou teplotu vyprat.

Přidej prací prášek nebo gel. Doporučuji použít nějaký ekologický prací prostředek (Sonett, Klar, Almawin, Mullieres, OnlyEco, Sodasan, Ulrich, Tiera Verde nebo některé Ecovery bez parfemace). Nedoporučuji používat aviváž ani prací prostředky na bázi mýdla, které způsobují obalení vláken materiálu vložky a snižují tak její savost. Místo aviváže je pro změkčení možné použít ocet, do kterého lze přidat pár kapek esenciálního oleje (výborné jsou - levandule, tea tree, citrusy, ale nejlepší a nejekologičtější je nepoužívat žádný) nebo roztok kyseliny citronové (používám roztok 100g kyseliny citronové + 900g vody). Nebělit na bázi chloru a nečistit chemicky.

Zapni hlavní prací program dlouhého praní s dostatkem vody na 60°C. Vysoká teplota praní je důležitá. Bakterie se ničí někde mezi teplotou 50 - 60°C.

Látkové vložky Klenotky lze sušit v sušičce prádla. Ale pozor, časté používání sušičky zkracuje životnost vložek. Punkerky mávnou rukou, protože jim ubyde práce. Jednoduše jim ty vložky a Klenotky nevydrží deset let, ale jen šest nebo osm. Zase si ale vystačí s menším počtem kusů, protože během cyklu stihnou většinu vložek jednou až dvakrát přeprat a usušit. Puntičkářky raději vložky pečlivě pověsí na sušák nebo ještě lépe ven na vzduch, aby jim vydržely aspoň těch 10 let a nakoupí si potřebný počet kusů na celý cyklus.

Žehlení nedoporučuji, mohlo by dojít ke zničení výrobku.

Běžné látkové vložky i Klenotky, které obsahují PUL není dobré pokládat na topení, ničí se tak jejich "nepromokavost". Stejně tak není vhodné PUL při předepírání v ruce ždímat a kroutit, mohlo by dojít k poškození nepromokavé polyuretanové laminace. Takže zkus jen lehce vymačkat přebytečnou vodu.

Pokud se stane, že na vložce i po vyprání zůstane skvrna, nemusíš vložku přepírat znovu. Z hygienického hlediska je vložka dostatečně čistá a jedná se tak pouze o estetickou záležitost. Skvrna nejčastěji během dalších několika praní sama zmizí. Pokud by ti to však vadilo, můžeš skvrnu před praním potřít žlučovým mýdlem. Žlučové mýdlo obsahuje volskou žluč (existuje i veganská varianta z olivového mýdla) a pokud se na skvrně nechá cca 15 minut působit, krásně odstraní nečistoty biologického původu. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že používání žlučového mýdla není vůbec potřeba a je to opět práce navíc. Skvrn tě dokáže zbavit i sluníčko, takže můžeš pověsit látkové vložky a Klenotky pěkně na vzduch a máš vystaráno.

89628590_3116790338385393_7449791525631819776_o (1)

Pozor, nechá-li se žlučové mýdlo na vložce příliš dlouho, myslím třeba do druhého dne, může na některých materiálech (např. bambusový aksamit) "vyžrat" barvu a vytvořit skvrnu, kterou již neodstraníš. Používej ho tedy s mírou. Je to dáno tím, že některé přírodní materiály jsou barveny šetrnějšími barvami, které nemají takovou stálost jako barvy více chemické. Stejně tak ph některých tělních tekutin (moč, pot) může způsobit “vyžrání” barvy materiálu a tyto skvrny již také nejdou odstranit.

2023 © Alena Hradilová