PROČ POUŽÍVAT DÁMSKÉ LÁTKOVÉ VLOŽKY?

DIAMANT2  POHODLÍ 

POHODLÍ, POHODLÍ a zase POHODLÍ - někdy mám pocit, že i když to zmíním třikrát, je to v případě látkových vložek málo. Ale tohle jednoduše musíš zažít! Ten pocit je nepopsatelný! Hraji si s materiály a přináším ti pohlazení sametového aksamitu, chladivého saténu nebo hladkého bavlněného úpletu.

Všechny se chceme cítit příjemně, zvlášť během menstruace, kdy je naše tělo opravdu citlivé. Látkové vložky jsou jedinečné zejména svým pohodlím, které můžeš pocítit ihned při jejich použití. 

Přiznám se, že to byl právě ten bod, kterým mě látkové vložky dostaly! Je to opravdu velký rozdíl, zejména pokud jsi byla doposud zvyklá na jednorázové vložky, které mohou být často velmi nekomfortní. Látkové vložky jsou měkké, hebké a velmi příjemné, proto o nich často ani nevíš, nebo zapomeneš, že je máš na sobě.

DIAMANT2 JEJICH VZHLED

Možná si myslíš, že je úplně jedno, jak vložka vypadá, a řešíš jen tvar a velikost podle síly menstruace. Opak je však pravdou! S látkovými vložkami se můžeš oprostit od zažitého stereotypu „bílé vložky” a popustit uzdu své fantazii. 

Víš, že barvy mají vliv na tvoji náladu? Dost bylo nudné bílé, nastal čas obklopit se vesele oranžovou, něžně růžovou nebo vínově červenou. Že máš ráda modrou nebo zelenou? U látkových vložek si vybereš barvu, vzor i tvar přesně podle tvého gusta.

Pojď si hrát s barvami a rozvesel své dny!

Při výrobě látkových vložek si i já hraji a snažím se kombinovat různé barvy a vzory, abych vám mohla nabídnout jedinečný designový kousek. Vybírám pro vás nápadité látky a příjemné materiály, protože příjemný vzhled jde ruku v ruce s pohodlností.

Už mnohokrát se mi ženy svěřily, že teprve s látkovými vložkami začaly mít sebe a svoji menstruaci opravdu rády, dokonce se některé na svoji menstruaci začaly i těšit. Často právě díky nádhernému vzhledu látkových vložek. 

Vidíte? Vzhled látkové vložky je opravdu důležitý, protože má moc zlepšovat postoj ženy k sobě samé a ke svému ženství.

Perfektní vzhled a provedení látkové vložky nehrají roli jen při utišení ženské marnivosti (která z nás aspoň občas marnivá není?), mají také významný vliv na pohodlí při nošení a na životnost. 

Při šití látkových vložek používám kvalitní látky a vložky tvořím „otáčenou metodou”, kdy vložku nejprve sešiji lícem na líc, následně ji obrátím a po okraji znovu obšiji. Výsledná „látkovka” se vyznačuje ozkoušeným a velmi funkčním tvarem s tenkým okrajem, který neškrábe, netřepí se a není zbytečně prošívaný polyesterovou nití. Vložka si tak zachovává stabilní tvar a vyniká dlouhou životností i po několika desítkách až stovce vyprání. Sama nemám ráda husté overlockové obšívání, proto jsou moje látkovky s tenkým okrajem a minimem prošití, tak skvělou volbou pro ženy, které by mohlo běžné polyesterové obšívání škrábat.

_NETLAČÍ_ _NEŠKRÁBOU_ _NETŘEPÍ SE_

DIAMANT2 SPOUSTA PŘÍLEŽITOSTÍ K VYUŽITÍ

Látkové vložky nejsou jedinou ekologickou menstruační pomůckou, ale na rozdíl třeba od menstruačního kalíšku či houbičky ti budou spolehlivě sloužit nejen během menstruace. Uplatní se i po porodu, po gynekologických operacích nebo při gynekologických obtížích, při potížích s inkontinencí, silnějším ovulačním nebo jakýmkoliv jiným výtokem, intimky můžeš nosit denodenně třeba jen pro pocit čistoty. Jejich snadná výměna z nich dělá ideálního pomocníka na téměř celý život.

DIAMANT2 SPOLEHLIVOST

Mnoho lidí, kteří něco ručně tvoří, vychází často při výrobě ze svých zkušeností nebo ze situací, kdy hledali řešení určitého problému, ale nenašli ho. Ani u mě to nebylo jinak. Celý život se potýkám se silnou menstruací a moc dobře vím, do jak nepříjemných situací se žena díky tomu může dostat. Zatímco si ženy se slabou nebo normální menstruací mohou zvolit v podstatě jakoukoliv látkovou vložku a neudělají chybu, my ostatní máme výběr často ztížený. Moje látkovky jsou proto zaměřené převážně na silnou menstruaci, a to jak svojí délkou, tak i savostí. Speciálně pro nás jsem vyvinula vložku Megan – nejdelší noční vložku, která zajistí, že celou noc můžeme poklidně spát.

Vložky mají léty prověřený padnoucí tvar, ozkoušený na více než deseti tisících ušitých kusech a stovkách uživatelek včetně mně.

DIAMANT2 ZDRAVOTNÍ ASPEKTY

Zdraví máme všichni jen jedno, proto by nás měl zajímat i správný výběr intimních hygienických pomůcek, nad kterým často mávneme rukou.

Víte, že jednorázové pomůcky často obsahují látky, které našemu zdraví neprospívají? Bývají totiž mnohdy uměle parfemované, bělené chlórem, kvůli kterému vznikají nebezpečné dioxiny. Obsahují také nevhodné absorpční gely, pesticidy, herbicidy, polymerickou pěnu či polyethylenová vlákna. Navíc se ani o jedné z těchto složek na jednorázovém výrobku nic nedočtete a všechny je pak spolu s jednorázovou vložkou přiložíte na tu nejcitlivější část vaší pokožky, nebo je zasouváte přímo dovnitř těla, kde dochází ke styku s citlivou sliznicí.

Látkové vložky naopak neobsahují žádné zbytky chemických látek, na které by mohla citlivá kůže reagovat negativně, nejsou bělené ani uměle parfemované. Šijí se z certifikovaných materiálů, často v bio kvalitě, mnohdy čistě biobavlněné (kompostovatelné) nebo úplně bez polyesteru. Vybere si tedy i žena, jejíž kůže je extrémně citlivá a nesnese kontakt s umělými látkami.  

Každá z nás určitě zná ten nepříjemný pocit vlhka, zapaření a nepříjemný pach, které nás provází zejména v parných dnech, když použijeme jednorázovou nalepovací intimku. Na vině je nepropustná PVC fólie. Tím, že látkové vložky neobsahují igelit (PVC), přestane mít řada žen po přechodu na ně problémy s kvasinkovými výtoky či gynekologickými záněty, přestože na ně dříve trpěla. Látkovky jsou totiž mnohem prodyšnější, proto zmizí pocit zapaření. Neobsahují ani savý gel, který při styku s krví, močí či vlhkem nabývá na objemu a způsobuje nepříjemný zápach. Díky tomu, že krev sama o sobě nesmrdí, látkové vložky nejsou nepříjemně cítit a ženy tak nemusí být nervózní z toho, že by si někdo všiml toho, že mají vložku. Nevěříte? Vyzkoušejte látkovky a samy zjistíte, že je to pravda!

Látkové vložky navíc nemusí nutně sloužit jen během menstruace. Řada žen nosí denně jednorázové intimky kvůli inkontinenci, gynekologickým obtížím, nebo jen pro pocit čistoty. Pokud si pořídíte pár látkových intimek máte na několik let vystaráno, obrovskou výhodou je opět to, že po použití nejsou zapařené a nezapáchají.

A protože pozitivních účinků na zdraví není nikdy dost, přemýšlela jsem, jak látkové vložky ještě vylepšit. Slyšely jste už o léčivé síle kamenů? Víte, že malý červený kamínek granátu má vlastnosti, které vám mohou pomoci s bolestivou menstruací, zmírněním křečí nebo úpravou cyklu? Já se rozhodla léčivé vlastnosti granátků využít ve váš prospěch a ukrývám je ve středu látkových vložek, které jsem nazvala “Klenotky”

DIAMANT2 EKOLOGIE

V současné době se ekologie stále dostává více do popředí. Konečně spousta z nás přestává ke svému žití přistupovat stylem „po nás potopa” a začíná přemýšlet nad následky svého žití. Proto je důležité zmínit, že používáním látkových vložek nevytváříte další zbytečný odpad. Látkové vložky vydrží několik let (průměr je 6 let, ale 10 let není žádnou výjimkou). Narozdíl od jednorázových vložek se látková vložka vyrobí a pak se jen pere a pere, pořád dokola, většinou společně s dalším prádlem, takže její použití neznamená ani vyšší spotřebu elektřiny nebo vody, čehož se ženy často obávají.

Jednorázové vložky se musí vyrobit také (a už během tohoto procesu je spotřebováno nemalé množství energie a vody), následně se distribuují do skladů a obchodů, a to v mnohem větším rozsahu než vložky látkové, tím se spotřebovává další a další materiál.

Žena za svůj život spotřebuje přibližně 11 000 kusů jednorázových hygienických pomůcek, ty by ale mohla jednoduše nahradit jen 80 kusy látkových vložek. Proto vybírej pečlivě! Látkové vložky ti při správné péči budou spolehlivě sloužit i více než 10 let.

Neméně důležitá je také likvidace. Jednorázové hygienické pomůcky putují z kontejneru komunálního odpadu buď do spalovny, nebo na skládku. Spalováním vznikají toxické plyny a na skládce trvá rozklad za optimálních podmínek přibližně 250 let. Používáním látkových vložek tedy šetříte naši planetu od zbytečného odpadu. 

Moc dobře vím, že pro některé z vás je opravdu důležité žít co nejvíce zero waste a nevytvářet zbytečný odpad, proto šiji již několik let vložky kompostovatelné. Takové látkovky jsou nejčastěji z bio bavlny, prošité bio bavlněnou nití a jediné, co nelze na takové látkovce zkompostovat, je plastový patentek, který je nutné před samotnou likvidací mechanicky odstřihnout.

DIAMANT2 EKONOMIE

Při prvním seznámení s látkovou vložkou vás může překvapit její cena. Zpočátku můžete být v šoku, že jeden kousek stojí víc než několik balíčků jednorázových hygienických pomůcek. Pokud ale pominete vyšší pořizovací cenu, zjistíte, že ve výsledku vychází látkovky mnohem levněji než jednorázové vložky nebo tampony.

Vzala jsem si tužku, papír a pustila se do počítání….

V průběhu jedné menstruace žena spotřebuje cca 25 ks jednorázových vložek nebo tamponů. Průměrná cena 1 ks na českém trhu jsou cca 4 Kč. To znamená, že jeden měsíc menstruace stojí ženu přibližně 100 Kč a celý rok tedy 1 200 Kč. Za život žena prožije asi 30 let spojených s menstruací. 

Celkové náklady na menstruaci činí tedy orientačně: 

30 let * 1 200 Kč/rok = 36 000 Kč za jednorázové hygienické pomůcky

Nahradí-li žena jednorázové vložky látkovými, bude potřebovat přibližně stejné množství, čili 20–25 ks látkových vložek, které jí budou sloužit 6–10 let. Cena látkovací výbavy pro celou menstruaci je 4 800 Kč. 

To znamená, že za 30 let látkování žena zaplatí:

5 * 4800 Kč (pokud svoji látkovací sadu kompletně vymění po 6 letech) = 24 000 Kč

3 * 4800 Kč (pokud svoji látkovací sadu kompletně vymění po 10 letech) = 14 400 Kč

Pokud tedy používáte látkové vložky, ušetříte proti jednorázovým hygienickým pomůckám 12 000–21 600 Kč.

I když jsou tyto výpočty velice orientační, je vidět, že látka ve výsledku vychází levněji. Navíc látkové vložky využijete i po porodu, po případném potratu nebo gynekologických operacích, v případě inkontinence nebo zdravotních problémů spojených se záněty a výtoky, a můžete je používat i jako pojistku k menstruačnímu kalíšku, menstruační houbičce nebo volné menstruaci.

 

Trápí vás inkontinence a každý den spotřebujete 2 jednorázové intimky?

Spočítala jsem, že průměrná cena jednoho kusu na našem trhu je cca 1,20 Kč.

Za rok tedy prožijete přibližně 365 dnů - 12 * 5 dnů, kdy probíhá menstruace (pokud jste v reprodukčním období) = 305 dnů s inkontinencí.

305 dnů * 2 intimky denně * 1,20 Kč = 732 Kč/rok

Cena sady 10 kusů intimek, které vám bohatě vystačí klidně na 6 let spojených s inkontinencí je 1 500 Kč.

Finanční návratnost při pořízení látkových intimek jsou tedy 2 roky a úspora je 2 892 Kč. 

Zdá se vám to celé složité? Nechte výběr na mně! Zvolte si některou z mých navržených sad látkových intimek a vložek a o zbytek se postarám. Ušetříte čas, který byste každý měsíc trávily v drogerii nákupem jednorázových pomůcek a svoji “výbavu” budete mít neustále připravenou a po ruce. Uděláte to nejlepší pro své pohodlí a zdraví, ulehčíte planetě a ještě ušetříte.

 2021 © Alena Hradilová