RECENZE LÁTKOVÝCH VLOŽEK ALUCHA

Určitě i vás někdy zajímalo, co si o vašem účesu, oblečení nebo jednání myslí vaši přátelé a lidé kolem vás. Málokdo je taková osobnost, aby mu bylo absolutně fuk, co si myslí jeho okolí. Já ve stylu "co si pomyslí XY" vyrostla. Možná i proto mě zajímalo, co by na látkové vložky řekla Veronika Liotard, která se mimo jiné testováním různých výrobků zabývá. Tak jsem sebrala odvahu a Veronice napsala! Kupodivu mě neposlala do háje. Jak se této výzvy zhostila a jaké jsou její postřehy si můžete přečíst v následující recenzi od Veroniky Liotard:

Látkové vložky pro někoho představují další ekologický krok v rámci zero-waste, pro někoho jsou přirozenou součástí ženské hygieny. Já osobně kolem látkových vložek nejistě pokukovala, ale až narozením mých dvou dětí jsem si uvědomila nutnost pečovat o přírodu a prostředí, ve kterém budou vyrůstat. Rozhodla jsem se, že je nejvyšší čas látkové vložky vyzkoušet.

liotard_recenze  unnamed
 

Když mi jednoho dne přišel domů balíček v recyklovaném papíru s celkem sedmi vložkami, pohltila mě vlna radosti a očekávání. Konečně je to tu! Balíček jsem otevřela a užasla nad tou nádherou. Co totiž nelze látkovým vložkám upřít, je možnost barevných kombinací, krásných vzorů a látek, ze kterých si je těžké vybrat jen několik. Již pár dní po přijetí balíčku mě okouzlily další vzory na e-shopu a já už spřádala plány, o které vložky si svou sbírku doplním. Nejdřív jsem ale potřebovala ověřit, který typ vložek mi sedí nejvíce. Kromě nespočtu různých látek je také mnoho střihů a provedení!

Ráda bych upozornila, že se nyní budu věnovat použití vložek důkladně a nezamlčím nic z jejich použití. K tomu je nezbytné, abych mluvila o krvi. Přestože budu psát velmi citlivě, pokud by se vám z toho mohlo dělat špatně, nebo zrovna jíte, tak není vhodné pokračovat ve čtení.

Použití látkových vložek

Základní dělení vložek je: prodyšné, voděodolné a nepromokavé.

  • Prodyšné vložky mají většinou z obou stran bavlnu (úplet, kord, plátno) nebo třeba bambus (aksamit, úplet). Bývají oboustranné a jsou určené pro nejslabší menstruaci. Ideální pro intimky.
  • Voděodolné vložky bývají na spodní straně s flísem či mikroflísem, což je 100% polyester, který se liší v podstatě jen gramáží, hustotou a ve výsledku tloušťkou. Flís zajišťuje voděodolnost, ale jen do určitého množství tekutiny.
  • Nepromokavé vložky jsou vhodné pro silnou menstruaci. Mají na spodní straně froté s polyuretanovým zátěrem. PUL froté neklouže, což usnadňuje použití vložek i během noci.

Intimka

Na první den jsem se rozhodla použít klasické intimkové provedení bez křidélek. Stačilo vložit do kalhotek a bylo hotovo. Hned mě udivilo pohodlí, které vložka nabídla. Byla tak příjemná, připadala jsem si hýčkaná a jako v bavlnce. Vůbec se to nedalo srovnat s plastovou vložkou. A pokud se hodně vyholujete, tak jistě znáte ten pocit, kdy se k vložce po nějaké době přilepíte. Je to nepříjemné a určitě to není ani zdravé. To se vám s látkovou vložkou stát nemůže, je příjemná, i během používání.

U intimky jsem ale narazila na jeden problém, díky kterému mi prostě tenhle tvar nepřirostl k srdci. Tím, že se nelepí jako jednorázová vložka na kalhotky, tak drží prostě "jen tak". Což znamená, že pokud na ni nemyslíte, když jdete na záchod, dost pravděpodobně vám, stejně jako mě, spadne do záchodu (většinou jsem ji včas zachytila, ale jednou se mi to nepodařilo). Také se může poměrně libovolně posouvat v kalhotkách, což mi ale problém nedělalo. U těch s křidélky se to nestává, protože tam je patentka.

Denní vložky s křidélky

Denních vložek s křidélky je hned několik variant. Kromě vzorů se liší tvarem, mohou mít klasický, ale také ve tvaru kočičky atp. Vyzkoušela jsem více tvarů a všechny splňují mé náročné požadavky, nejvíce se mi ale líbí rovná klasika. Je to už ale čistě o tom, co se vám líbí, vliv na použití to pro mě nemělo. Líbí se mi flísové vložky, které mají barevnou dotykovou vrstvu s různými vzory. Co se týče absorpce, podle zvoleného materiálu dokáží pojmout různé množství krve. Pokud nemáte nepromokavé a hlavně v začátcích si nepohlídáte včasnou výměnu, protečou. Což se mi také stalo, ale žádný velký problém to nebyl, nebylo to moc. Jen jsem byla tak okouzlená příjemným nošení a savostí a současně neměla odhad, kolik toho už vložka pojala, že jsem to přepískla. U jednorázových je to poznat na první pohled i nošení je méně nepříjemné, to se ale u látkovek nestává. Je tedy třeba si to hlídat anebo si pořídit ty nepromokavé - aspoň v nejsilnější menstruaci, anebo když víte, že jdete ven a nemáte jistotu, že si budete moct někde vložku vyměnit.

alucha-latkovevlozky-prozeny-ekologicke-handmade-pratelne-intimka-dennivlozka-recenze-02-4 alucha-latkovevlozky-prozeny-ekologicke-handmade-pratelne-intimka-dennivlozka-recenze-04-7

 

Noční vložka

Mít jednu jedinou látkovou vložku na celou noc, to byla výzva, které jsem se obávala. Ve finále však právě noční vložka funguje stejně jako jednorázová. Neprotekla a držela na místě. Navíc byla příjemná a prodyšná. Velikost noční vložky není podle mého názoru vhodná na nošení ven, necítila bych se komfortně, protože je opravdu velká, ale na spaní je ideální.

Extra: Klenotka

V balíčku jsem našla i milé překvapení, tzv. klenotku. Jde o vložku, která má navíc v sobě zašité kousky granátů, které by jako vzácné kameny měly pomáhat při menstruačních bolestech. Přiznám se, že nejsem kamínkový typ a úplně na tohle nejsem, nicméně ten exkluzivní pocit tam byl, takže když ne jinak, může to pomáhat homeopaticky. A co je důležité, samotné granáty nejsou při nošení vůbec cítit.

Některé modely s křidélky mají o dvoje patentky více, což znamená, že lze jejich šíři nastavit. I přes velikost patentek jsem neměla pocit, že by mě omezovaly či škrábaly, vůbec nepřekáží. Vložky Alucha jsou udělané opravdu na míru ženskému tělu.

Údržba látkových vložek

Vložky přijdou s popisem a návodem k údržbě. A především údržba je to, co mnoho lidí odrazuje. A i já váhala, zda se mi chce prát látkové vložky, když jsem se nedokopala k látkovým plenám u dětí. A jak to dopadlo? Látkovky jsem používala převážně doma, nemám jich ještě tolik, abych je používala po celou dobu menstruace, takže ven jsem si vzala jednorázovku. Hned po použití jsem je propláchla v umyvadle čistou vodou. Po špinavých plenách mých dětí nepředstavuje trocha čisté krve žádný problém. Oproti jednorázovým vložkám totiž krev nezasmrádne. To mě překvapilo hodně, ale asi by nemělo, protože látkové vložky jsou podstatně prodyšnější než jednorázové plastové vložky. Takže stačilo vložku vyprat ve studené vodě, poté jsem ji dala uschnout (doporučuji zvolit místo, kde budou moci schnout, ale zároveň na ně nenarazí ostatní členové rodiny, protože by jim to mohlo být nepříjemné). Pak jsem je přihodila k běžnému prádlu, bez aviváže. Použít můžete i sušičku, čímž urychlíte možnost jejího opětovného použití v rámci jednoho menstruačního cyklu.

A jak dopadlo první praní? Hned po prvním praní mi bylo jasné několik věcí:

  • Všechny světlé vložky z biobavlny, které přichází do styku s krví, zůstaly lehce zabarvené. Asi by to šlo řešit odstraňovačem skvrn, ale to se mi řešit zatím nechce. Ničemu to nevadí, ale hezké to prostě není. Naopak ty barevné flísové jsou jako nové.
    Pozn. Ne všichni mají problém jako já se skvrnami, peru na 30 stupňů a navíc jsem ještě nevyladila nějaký kvalitní eco prostředek na praní, co by byl opravu účinný. Pro vyvarování se skvrn lze zapnout pračku na 60 stupňů a použít osvědčené prostředky, se kterými máte dobré zkušenosti. Já ještě hledám .
  • Vložky nebarví, tak je bez obav můžete prát i na vyšší stupeň s ostatním prádlem. Vždy ale alespoň přemáchnuté. Nedávejte do pračky nepropláchnuté vložky.
  • Bez aviváže a s eco prostředky možná biobavlna nebude tak měkká. Aspoň já ten problém měla. Flís však oproti tomu je měkký stále.
  • Baví mě věšet vložky na sušák, užívám si nádherné vzory, mezi ostatním prádlem jsou prostě krásné!

V souvislosti s používáním vložek je vhodné si pořídit tři pytlíčky. Dva bavlněné na uchovávání čistých vložek - doma pro všechny čisté a menší do kabelky pro jeden až dva náhradní kusy, kde bude sloužit jako hygienická ochrana. A třetí menší ideálně s nepromokavou vrstvou pro jednu až dvě použité vložky, když jste někde venku a potřebujete je použité uchovat, než dorazíte domů.

Tip pro maminky holčiček: První menstruace

Čeká to každou maminku malé princezny. Doroste do věku, kdy se dostaví první menstruace a spolu s ní i velká změna, přechod dívky v ženu. Na tuto situaci je důležité je připravit. A není to jen o hovoru. Kupte jim k první menstruaci krásný dárek v podobě nádherných barevných látkových vložek, které si zamiluje na první pohled. Udělejte si rituál, jen vy a ona, oslavte tuto změnu a věnujte jí krásný dárek, který ji bude léta společníkem při jejích dnech. Příchod menstruace totiž může být úžasný zážitek.

Závěr

Jak dopadla výměna jednorázových vložek za látkové? Přiznám se, že ještě donedávna mi přišlo, že jde o záležitost spíš lesan, žen, které chodí v batikových produktech, chodí bosy a stravují se vegansky. Což je samozřejmě super, jsou mi inspirací, ale to nejsem já. Vnímám svou potřebu po ekologických řešeních, ale zároveň nejsem rozhodnutá se vzdát komfortu, které některé produkty přináší. Takže hledám kompromisy a řešení. A látkové vložky mě v tomto překvapily. Nejsou totiž kompromisem. Jsou úžasnou alternativou, která mi nepřišla omezující, dokonce přináší některé věci navíc. Krásu vzorů a barev a neskutečné pohodlí. Samozřejmě při jejich použití se člověk musí nad svým tělem více zamýšlet a více ho pozorovat, což je jenom ku prospěchu. Prádlo navíc je zanedbatelné, práce minimální.

Takže jsem se stala hrdou uživatelkou látkových vložek a už mám vyhlídnuté další vzory, kterými doplním svoji sbírku. Netvrdím, že už jednorázovou vložku nepoužiji. Když budu někam cestovat, anebo když budu celý den pryč a nebudu mít čas ani možnost řešit látkové vložky, budu mít po ruce jednorázovku. Ale každé její použití mě přesvědčuje, že mě toto řešení příliš nebaví a není mi příjemné. Ale jako záloha jsou jednorázové vložky praktické. Pokud máte ráda sama sebe a přírodu také, je to logické vyústění, které si zamilujete při prvním vyzkoušení. Tímto bych chtěla poděkovat majitelce značky Alucha, že mi umožnila vykročit správným směrem, který respektuje mé tělo i přírodu.

Veronika Liotard