Bylinné vložky ano nebo ne?

Připletla jsem se k facebookové diskuzi, kde jedna komentující doporučovala bylinné vložky.

Vypadala, že má o těchto vložkách přehled a vzbudila moji zvědavost.

Již dříve jsem doma dvě jejich vložky zkoumala a nic, co by naznačovalo přítomnost bylin nenašla.

Jak to tedy s nimi je?

Vložka ENERGIE ŽIVOTA


Mělo by jít o intenzivní denní vložku, balenou po 1 kuse, která je z nabídky nejsilnější a její užívání by mělo být maximálně po dobu 1 týdne za rok a to až poté, co žena projde kůrou "slabších vložek" a její tělo si na bylinky zvykne.

Vložka obsahuje komplex 38 bylin a složení je namícháno dle znalostí tradiční čínské medicíny.

1

Zadala jsem tedy vložku ENERGIE ŽIVOTA do googlu a co na mě vypadlo?

Na jednom serveru píší: "Vložka má speciální fytomembránu, která podporuje přirozenou rovnováhu pH a má příznivý vliv na mikroflóru. Poskytuje pocit jistoty a komfortu. Vhodná pro každodenní použití." Tedy nic o kůře, nic o zvykání si, prostě a jednoduše, doporučí ti používat ji každý den.

Dále se většinou můžeš dočíst, že vložka obsahuje pivoňku čínskou, kurkumu, knidium, děhel, alunit, mátu peprnou, truskavec ptačí, aloe a další bylinky. Přesný výčet všech 38 bylinek jsem nenašla a po docela dlouhé chvíli jsem to úplně vzdala.

Dokážeš vyjmenovat deset bylinek? A co dvacet? A třicet? A jsi si jistá, že nejsi na žádnou z 38 bylin alergická nebo tvému zdraví vyloženě neuškodí?

Podle mně, ne vždy více znamená lépe.

A víš, že fytomembrána u těch slabších vložek (Energie bylin) obsahuje údajně výluh z 49 bylin? A počítají do toho bylinkového výčtu i ten alunit nebo ne?

Vložka obsahuje skutečné byliny, to je na ní vidět na první pohled, a když zapátráš, najdeš na youtube i video, kde tuto vložku rozbalí, rozstřihnou a obsažené bylinky vysypají na papír. Přiznám se, že tuto vložku jsem v rukou neměla, jediné, co mi bylo předloženo je tato fotka (viz níže). První, co mě napadlo bylo, jestli tam těch bylin není nějak moc? Ale dost možná je to jen ilustrační fotka, protože na videu se obsah bylin zdál poněkud menší.

2 3

Do zprávy mi paní poslala i ilustrační obrázek s účinky jednotlivých bylin, proto jsem se optala zda jde o kosmetický / drogistický nebo zdravotní výrobek. Paní potvrdila, že jako zdravotní pomůcka není výrobek klasifikován, že jde pouze o kosmetický výrobek, jako třeba šampon.

Na moji námitku, že v tom případě nesmí dle platné legislativy uvádět zdravotní aspekty výrobku, mi fotku z messengeru opět raději smazala. 

4 5

Co závěrem?

Tělo máš jen jedno a zdraví také. Jsi dospělá a je čistě tvoje věc, jaké menstruační pomůcky používáš.

A jasně, moje heslo, že vlastní zkušenost je nepřenositelná, pořád platí.

Výše sepisuji jen pár svých pohledů, nad kterými se můžeš zamyslet nebo je smáznout ze stolu.

Moji důvěru si tyto bylinné vložky nezískaly ani při druhém setkání.

Nelíbí se mi, že výrobek není prezentován přehledně a složení nebo obsah bylin je těžko (nebo vůbec) dohledatelný.

Není popsané množství bylin, které se mi dle fotografie zdá přílišné a docela bych se bála takové množství na citlivou pokožku přiložit.

Nelíbí se mi, že výrobek je prezentovaný jako zdravotní pomůcka. 

Chceš bylinky?

Doporučuji bylinnou napářku. Možná tě zamrzí, že napářku s 38 bylinkami ti nikdo nedoporučí, ale má to svůj důvod. A víš, že často tvoje tělo potřebuje bylinky, které se nachází ve tvém okolí a ne ty z daleké Číny nebo kdo ví odkud? Porozhlédni se po své zahradě, co na ní vlastně roste.

Chceš bylinný výluh?

Promysli, jaké intimní problémy nebo stav své menstruace potřebuješ vyřešit, nejlépe se poraď s odborníkem a nechej si vypracovat seznam bylinek, které jsou přímo pro tebe vhodné. Udělej si z nich silný bylinkový "čaj". Vezmi kapesník, malý ručníček nebo látkovou čistě bavlněnou vložku a namoč ji do čaje. Vymačkej. Použij jako obklad. 

A víš, že existují i šicí bylinky, které se spolu s jílem opravdu aplikují přímo na kůži v době po porodu

bylinky

Jen doplnění

Určitě sis všimla, že bylinkový čaj není nikdy čistě bílý a zanechává na hrníčku barevné kolečko. Stejně tak ti bylinný obklad nebo šicí bylinky s jílem zanechají na tkanině zabarvení. Bylinky prostě voní a barví. Pokud něco obsahuje bylinky a přitom je to čistě bílé, rozhodně to vzbuzuje otázky.