Mýty o látkových vložkách: Mýtus č. 1 - Látkové vložky smrdí

Když se na internetu objeví článek o látkových vložkách, nejčastěji v komentářích zaznívá: 

Mýtus 1: Látkové vložky smrdí

Také si ještě vybavuji, jak byla použitá jednorázová vložka cítit a já si myslela, že všichni kolem mně musí o mé menstruaci vědět. Vzpomínám na ten zápach, který dokáže vytvořit i opocená vlhká jednorázová intimka. Ale tohle je opravdu záležitost pouze jednorázových vložek a intimek.

Je to tím, že jednorázové pomůcky mají uvnitř savé jádro složené z malých gelových kuliček, které bývá často uměle parfemované, když přijde do kontaktu s vlhkem (krev, moč, pot) tak nabývá na objemu a díky této reakci uvolňuje zmíněný zápach.

Při kontaktu krve s bavlnou látkové vložky k zápachu nedochází. Běžně krev na látkovce (nebo i kapesníku, když nám teče z nosu) spíše zaschne a žádný zápach neuvolňuje.

Samotná menstruační krev zdravé ženy nijak výrazně cítit není. Krev se sice na vzduchu rozkládá, ale až po nějaké době a nejlépe ve vlhkém a teplém prostředí. A vlhko a teplo najdete opět spíše u jednorázové vložky, která jednak samotnou plastovou folii obsahuje, druhak ji před vyhozením často do nějakého plastového sáčku zabalíme.

Dost často bývají jednorázové vložky parfemované, aby umělá vůně vzniklý zápach překryla, ve výsledku se vše smísí a specifický odér zvýrazní.

Spousta žen začíná být více a více citlivá a přibývá alergických reakcí a poruchami imunity ve spojení s jednorázovými menstruačními pomůckami nebo i toaletním papírem.

Reklama (3)

2022 © Alena Hradilová