Menstruační kalhotky nebo látkové vložky? Výhody a nevýhody

Přemýšlíš, jestli vyzkoušet látkové vložky nebo menstruační kalhotky?

Vyzkoušela jsem obojí a chci se s tebou podělit o své postřehy.

Na začátek bych ráda napsala, že látkové vložky i menstruační kalhotky jsou zdravé a pohodlné ekologické menstruační pomůcky, které obrovským dílem snižují množství odpadu, mají příznivý vliv na zdraví ženy a nebrání fyziologickému odtoku menstruační krve. 

SAVOST

Menstruační kalhotky by se daly svojí savostí přirovnat k denní látkové vložce pro středně silnou a silnou menstruaci. Jsou ušité z podobných, mnohdy stejných materiálů. Nepromokavá vrstva je nejčastěji z látky s polyuretanovým zátěrem, kterou označujeme jako PUL. Savá vrstva je nejčastěji z bavlny nebo bambusu. Tloušťka savé vrstvy je srovnatelná, dokonce i plocha savé vrstvy je podobná. Jako existují látkové vložky na slabší menstruaci, existují i menstruační kalhotky light, které jsou určeny na konec menstruace nebo místo intimky. Je potřeba správně vybírat a to jak kalhotky, tak i látkovky.

sayu

CO DĚLAT, POKUD JE TVÁ MENSTRUACE SILNÁ?

Pokud máš silnou menstruaci, většinou to kalhotky samotné neutáhnou. Existují sice noční a savější modely, které mají více savých vrstev, ale pořád to na noční savé látkové vložky nedostačuje. Při silné menstruaci budeš moci kalhotky využít spíše ke konci cyklu nebo je častěji měnit. Pokud je tvoje menstruace silná a zároveň nárazová, bude pro tebe v nejsilnějších dnech opět výhodnější použít látkovou vložku, u které si lépe ohlídáš počet a plochu savých vrstev. Většina menstruačních kalhotek má lemování gumičkami, které netvoří žádnou nepromokavou bariéru. Pokud tedy na kalhotky nebo látkovku nárazově vyteče větší množství krve, ani jedna varianta nestíhá krev dostatečně rychle vsáknout a rozvést do plochy své savé vrstvy. Krev se dostává na kraj látkovky nebo na gumičky kalhotek. A na gumičkách způsobí rychleji neplechu, protože přes ně jednodušeji projde, nasaje se do nich a rozvede do spodního krycího materiálu kalhotek a ven na oblečení, které máš přes kalhotky. U látkovek toto hrozí také, ale přeci jenom je to méně často, protože látková vložka obepíná celý klínek kalhotek a je širší než materiál kalhotek mezi gumičkami. Nesmutni, v případě nárazové menstruace lze krev zbrzdit interlabiálním lístečkem nebo nějakou dodatečnou savou vrstvou, která by krev rychle pojmula.

225479037_3010739145827472_2055316535983915258_n

POČET A CENA

Jaký počet je potřeba? Je to opravdu individuální. Počítej, že ženě se slabou menstruací kalhotky vydrží celý den a ženě se silnou menstruací třeba jen dvě hodiny. A stejné je to u látkových vložek. Většinou látkovky i kalhotky potřebují tak den na uschnutí. Látkovky na rozdíl od většiny kalhotek můžou do sušičky a budeš jich tak potřebovat méně a mít je k dispozici rychleji. Látkové vložky vychází v celkovém porovnání levněji než menstruační kalhotky, kdežto kalhotky se mnohdy přibližují celkové ceně, kterou by žena utratila za jednorázové pomůcky. Je to dáno tím, že kalhotky vychází dráž a mají kratší životnost, než látkové vložky, kterých je sice potřeba více, ale cenově vyjdou výhodněji a vydrží až 10 let. I přes to je volba kalhotek lepší než jednorázové pomůcky, protože i se srovnatelnými náklady jsou kalhotky zdravější variantou a vytvoří méně odpadu.

alucha_ekomenstruace

PRAKTIČNOST

A jsme u praktičnosti. Výměna látkovek je daleko snadnější. Zatímco v létě není problém vyměnit menstruační kalhotky ani látkovou vložku, situace se výrazně mění v chladnějším počasí. Představ si situaci v zimě na svahu, kdy při celodenním lyžování potřebuješ v poledne vyměnit kalhotky a musíš vysvléknout celou lyžařskou kombinézu. No, žádná radost. Ale šlo by to řešit třeba tak, že do kalhotek vepneš ještě látkovou vložku a až ta nasákne, odepneš ji a zbytek dne dochodíš s kalhotkami. Pokud je tvoje menstruace slabší, nemusíš se tímto vůbec trápit, protože ti dost možná jedny kalhotky vydrží celý den a pak se dost možná budeš daleko lépe cítit v kalhotkách. Na úschovu použitých látkových vložek i menstruačních kalhotek slouží nepromokavé a prodyšné taštičky, které se nemusíš bát dát mezi věci do kabelky nebo do batohu.

latkovevlozky_alucha_denni

NA SPORT

Na sport, kolo, koně, vedou jednoznačně menstruační kalhotky. Mají tu výhodu, že se nezapínají na plastový patentek jako látkovky. Patentek totiž některé ženy zvláště při jízdě na kole nebo na koni tlačí. Navíc se mohou látkovky při některých pohybech posunovat, což u menstruačních kalhotek nehrozí.

RŮZNÁ EXTEMPÓRE

U menstruačních kalhotek je velká výhoda, že se savá vrstva nikam neposouvá, nekroutí, kalhotky tělo obepnou a dodají maximální komfort při nošení. U látkových vložek se někdy stává, že se látková vložka posune, což pocit jistoty moc nedodá, i když i tohle lze spolehlivě řešit. Takže tady zase vedou kalhotky, navíc některé střihy vypadají dost sexy a málokdo by hádal, že máš na sobě menstruační pomůcku. Látkovky jsou sice ve spodním prádle také dostatečně diskrétní, ale proč mít na sobě dvě věci, když to celé zmákne jen věc jedna. U obojího si můžeš vybírat z široké škály barev a materiálů. Záleží jen na tobě, jestli dáš přednost luxusně vypadajícímu polyamidu nebo třeba savému bambusu či přírodní bio bavlně. Velké oblibě se těší merino jako dotyková vrstva menstruačních kalhotek, ale existují i kalhotky využívající vlastnosti nanomateriálů. Tady pozor, mysli při výběru i na přírodu. Třeba oblíbené stříbro, u kterého se opěvují antibakteriální vlastnosti, se praním dostává do vody a nikdo nevíme, jak moc dobře jej lze z vody čistit a jaké škody může časem napáchat, když se nám nebo ostatním živočichům a rostlinám dostane zpět "pod kůži".

menstruačníkalhotky

ÚDRŽBA

Praní je snadné u látkovek i u kalhotek, ale u kalhotek je snad ještě o chlup snažší. Kalhotky totiž stačí po použití vymáchat ve studené vodě a zbavit tak krve, poté je již můžeš přidat k běžnému prádlu a prát na 40°C. A přiznejme si, na 40°C pereme nejčastěji. Některé menstruační kalhotky jdou vyprat i na 60°C, ale je jich minimum, naopak setkáš se i s třicítkou. Je to dáno materiálem. Většina krajkových kalhotek nebo třeba kalhotek s merinem by vysokou teplotu dlouhodobě nesnesla a kalhotky by sis poničila. Naopak u látkových vložek je dobré teplotu praní 60°C dodržet a s materiály není problém, dokonce je můžeš sušit i v sušičce na prádlo a snížíš si tak celkovou potřebu kusů.

                 latkovevložky_alucha

A ZÁVĚR?

Došla jsem k závěru, že nejlepší je tyhle dvě pomůcky kombinovat! Neomezuj se, testuj a zkoušej, nos co se ti líbí. Tak nejlépe zjistíš, co bude pro tvůj životní styl a sílu menstruace nejpohodlnější a nejfunkčnější. 

2022 © Alena Hradilová