Jak vypadá látková vložka po 100 cyklech praní a sušení v sušičce?

Možná už tě také napadlo, jak asi bude ta krásná nová látková vložka vypadat po několika letech pravidelného používání?

Bude flekatá? Potrhaná? Jak dlouho bude spolehlivá? Jak bude vypadat, pokud ji budu sušit v sušičce?

Obecně se udává, že látková vložka vydrží průměrně 6 let. Znám ale ženy, které ty svoje používají již déle než 10 let a pořád je nemají ve stavu, aby se s nimi rozloučily a nakoupily nové. Já se kolem látkovek pohybuji sedmým rokem. Zatím jsem ještě žádnou svoji látkovou vložku nemusela vyhodit. I ty úplně první mi pořád dobře slouží, byť už třeba nejsou nejkrásnější.

Minulý měsíc (květen 2021) jsem si jednu z těch svých prvních odložila stranou. Napadlo mě, že ji obětuji, i když ji stále pravidelně používám, abych se podívala, jak vypadá uvnitř.

U nabídky na fleru z prosince 2015 stálo:

Jde o noční extra dlouhou vložku, 36 cm dlouhou, 8 cm širokou, vzadu rozšířenou na 10 cm. Dotyková vrstva je z červeného kojeneckého plyše a spodní vrstva je z nepromokavého PUL froté, které je ještě překryté bavlněným kordem s ptáčky. Uvnitř jsou 3 savé vrstvy - 2 savé vrstvy z bambusovo - konopného fleecu a jedna vrstva bavlněného froté.

Tohle jsou původní fotky z doby, kdy jsem ji nabízela k prodeji.

alucha_latkovevlozky_fler_01 alucha_latkovevlozky_fler_02 alucha_latkovevlozky_fler_03

Vzpomínám, že tenkrát jsem ještě neměla ozkoušené, kolik savých vrstev je potřeba a tak jsem dovnitř nočních vložek dávala rovnou tři. Počet látkovek, které jsem do té doby ušila by se dost možná nepřehoupl ani přes třicet. Nyní už dávno tolik savých vrstev ani u nočních variant nepoužívám. Dnešní noční vložky jsou daleko "štíhlejší". Tahle původní je ve srovnání s těmi dnešními docela "prkno" a dosahuje téměř dvojité tloušťky. Však koukněte, tady na fotkách ji porovnávám s noční nepromokavou a noční prodyšnou bio bavlněnou.

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_08 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_09 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_05

Tuto látkovku jsem pravidelně používala 5,5 roku. Některý cyklus proletěla pračkou a sušičkou i dvakrát, to je téměř 100 pracích a sušících cyklů. Peru klasicky všechny látkovky pohromadě, někdy přidávám k hlavnímu pracímu cyklu i další špinavé textilie jako třeba ručníky a vše peru na 60°C. Před samotným praním nechávám látkovky v pračce ve studené vodě máchat a očistit se od zaschlé krve. Nic ručně nepředčišťuji. Po praní putuje celý obsah pračky rovnou do sušičky. Pokud suším látkovky (které jsou z více vrstev než běžné oblečení) zapínám po dokončení hlavního sušícího cyklu ještě cyklus speciální a nechávám je ještě tak hodinu v sušičce dosušit, aby mohly rovnou do skříně.

A jak látkovka vypadá?

Po těch 5,5 rocích vykazuje běžné známky opotřebení. Okraje bavlněného kordu jsou místy ošoupané, na pár místech už je vyloženě okraj děravý. Červený kojenecký plyš krásně drží bez ztráty kytičky. Celá látkovka se nejen sušením, ale i díky technologickému provedení šití, smrskla. Přeci jen to byla jedna z prvních vložek a neměla jsem se šitím ještě téměř žádné zkušenosti. Současné mnou ušité látkovky jsou technologicky promakanější a méně se smršťují nebo naopak nafukují sušením, lépe drží tvar. 

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_01 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_02 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_03

A jdeme se podívat dovnitř:

Pěkně od spodní vrstvy kordu! Kord je v ploše naprosto v pořádku, jediné kde dostal zabrat, jsou ošoupané okraje. Pod kordem je vrstva nepromokavého PUL froté (ta bílá vrstva), v tomto případě rovnou jeho strana s polyuretanovým zátěrem. I přesto, že jsem do látkovky zašila nepromokavou vrstvu tímto způsobem a citlivý polyuretanový zátěr byl celou dobu krytý jen tenkou vrstvou bavlněného kordu, není nikde poničen. Polyuretanová vrstva je vcelku, není ani nikde popraskaná. Je tedy vidět, že i několikaleté pravidelné sušení v sušičce nemá na nepromokavost látkovky a kvalitu nepromokavé vrstvy, škodlivý vliv.

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_12 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_13 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_14

Odkryjeme vrstvu bavlny s polyuretanovým zátěrem (bílé PUL froté) a konečně vidíme i kličky samotného froté. Froté časem zhrublo a kličky nejsou tak nadýchané, jako jsem zvyklá vídat, když jsou na viditelné spodní straně látkovky. Už ale vidíme, co se ukrývá pod PUL froté a to jsou právě ty ve středu našité savé vrstvy. Zde je jako první vrstva bambusovo - konopného fleecu (šedavý pruh látky). Je vidět, že savé vrstvy jsou k sobě sešité na kraji a dělají tak docela mohutný lem. Po odkrytí první savé vrstvy vidíme na druhou, červenou vrstvu bavlněného froté. Tato vrstva časem trochu vypelichala a malé červené žmolečky se zachytily i na vrstvu bambusovo - konopného fleecu.

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_17 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_18 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_20

Pod červenou postřední savou vrstvou z bavlněného froté už vidíme třetí, šedobílou vrstvu bambusovo - konopného fleecu. Opět jsou na ní červené žmolečky z bavlněného froté. Tady dole na fotkách pěkně vidíme všechny vnitřní vrstvy.

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_22 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_25 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_24

A co tedy můžu říct?

Během let používání nedošly jednotlivé vrstvy látkové vložky žádné újmy. Nejsou poničené a dokonce nejsou ani flekaté. Schválně jsem nastřihla látkovku až do míst, kde dostávala během menstruace nejvíce zabrat. Ani bez předepírání a složité údržby není uvnitř látkovky nic, co by tam nemělo být. Vrstvy jsou krásně čisté. Bambusovo - konopný fleece si zachoval i původní šedavou barvu, červené froté trochu vybledlo. Celkově jsou vrstvy tužší, oprané, zhrublé a zvláště do krajů k prošití se dostaly červené žmolečky froté. Tedy nic zásadního, co by nějak bránilo látkovce plnit svoji funkci nebo bylo díky několikaletému používání, poškozené. Samotnou mě to překvapilo. Pod odkrytými savými vrstvami vidíme spodní část kojeneckého plyše, bez jakéhokoliv poškození nebo známky častého používání.

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_27 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_29 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_30

alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_33 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_37 alucha_latkovevlozky_covydrzilatkovka_38

Jaký tedy můžu udělat závěr? 

Látková vložka, kterou jsem ještě jako začátečnice před léty ušila a poté 5,5 roku pravidelně používala, by dost dobře ještě pár dalších let vydržela spolehlivě sloužit. Z venkovní strany má sice místy ošoupaný kraj, ale nepromokavá vrstva je i po létech bez poškození a v pořádku. Savé vrstvy jsou čisté a funkční, jen trochu zhrublé. A nezapomeňte, jde o látkovku, která má vlastně zdvojenou spodní vrstvu (PUL froté kryté bavlněným kordem) a tři savé vrstvy! Současné látkovky jsou daleko tenší a díky technologickému postupu prošívání zůstávají tenké i po praní a sušení, lépe udržují svůj tvar a to vše při zachování srovnatelné spolehlivosti jako tahle moje historická prkenná látková vložka.

Vidím, že péče, kterou látkovkám pravidelně věnuji / nevěnuji, je naprosto dostačující. Stačí tedy použitou látkovku přeložit napůl tak, aby špinavá strana byla schovaná uvnitř a schovat ji do PUL pytle. Po jednom nebo dvou dnech nasypat obsah pytle do pračky a zapnout krátký program na máchání ve studené vodě. Ta studená je zásadní, jinak by se krev zaprala. Takto očištěné a vyždímané látkovky poté zapnu na hlavní program praní na 60°C. K ekologickému pracímu prášku přidávám trochu perkarbonátu sodného a taed, místo aviváže roztok kyseliny citronové. Po vyprání přendám obsah pračky do sušičky a nechám řádně vysušit. Žádné složitosti. Látkové vložky jsou tu přeci pro nás, ne my pro ně.

EDIT z 18.5.2021 - Během psaní článku jsem úplně zapomněla, že během doby používání látkovky jsem byla ještě potřetí těhotná, čili cca 9 měsíců jsem ji nemusela používat. Takže jsem to celé přepočítala a ve výsledku bych řekla, že se místo 100 cyklů používala o 10 - 15 cyklů méně.

2022 © Alena Hradilová