5kroků ke správnému výběru látkové vložky

DIAMANT2 Víš, jaké látkové vložky budou pro tebe ty nejvhodnější?
DIAMANT2 Máš představu o materiálu, typu, délce a šířce?
DIAMANT2 Víš, kolik kusů látkovek je potřeba a na co si dát při výběru pozor?
 

Než se pustíš do nákupu, promyslí těchto 5 bodů: 

1) Výběr látkové vložky dle materiálu spodní vrstvy

SKUPINA Latkove vlozky (13)
 
TIP: Pokud si nejsi jistá, který materiál by mohl být nejvhodnější, vyzkoušej nejdříve látkové vložky pro silnou menstruaci se spodní PUL froté vrstvou. 

2) Výběr látkové vložky dle typu

INTIMKY / DENNÍ LÁTKOVÉ VLOŽKY / NOČNÍ LÁTKOVÉ VLOŽKY
 
tvaryzaklad
 
Intimky se nejčastěji používají pro pocit čistoty mimo menstruaci, neobsahují vnitřní dodatečnou savou vrstvu.
Denní vložky obsahují 1 dodatečnou savou vrstvu z bio bavlněného beránka a jak název napovídá, nejčastěji se používají přes den.
Noční vložky jsou nejsavější, uvnitř mívají nejčastěji 2 dodatečné savé vrstvy z bio bavlněného beránka a usnadní ti noc.
 
TIP: Pokud si nejsi jistá, jestli vystačíš jen s intimkou, zvol raději denní nepromokavou vložku s dotykovou stranou z bavlněného úpletu a spodní nepromokavou stranou z PUL froté. U denní vložky máš jistotu, že ti nebude krátká (pro některé ženy intimka být krátká může) a přitom je s intimkou srovnatelně tenká a bude tak dostatečně diskrétní.

3) Výběr látkové vložky dle délky a šířky po zapnutí

Při výběru je potřeba poměřit šířku klínku spodního prádla, které nejčastěji nosíš. Obvykle se tento rozměr pohybuje mezi 6 a 7 cm. Zapnutá látková vložka musí klínek pevně obepínat (možná i trošku zmáčknout), nesmí být volná, aby se neposouvala a neotáčela. Délka látkových vložek se pohybuje od cca 15 cm pro intimku až po 50 cm u Meganky. Pokud prozatím používáš jednorázové vložky, postačí změřit jejich délku.
 
5 (2)
 
TIP: Pozor, zatímco jednorázovou vložku nalepíš do spodního prádla kam potřebuješ, látková se vždy posune do nejužšího místa spodního prádla. Můžeš tedy zjistit, že látkovku potřebuješ delší, než je délka jednorázové vložky, kterou běžně používáš. Dobře tedy měř.

4) Doporučené spodní prádlo

Nejvhodnější je prádlo bavlněné nebo bambusové, musí pěkně obepínat postavu ("neplandat").
 
TIP: Pokud nosíš ráda hladké a lesklé polyamidové spodní prádlo a látková vložka se ti po hladkém povrchu posouvá nebo otáčí, situaci zachráníš druhými spodními kalhotkami, oblečenými přes ty první. Další tipy jak zabránit látkovkám v posouvání najdeš v článku na blogu.

5) Kolik je potřeba látkových vložek

Obecně se udává 20 - 25 ks látkových vložek na menstruaci.
Lépe je nakupovat postupně, koupit třeba 5 různých kousků a ozkoušet jejich střih, materiál a poté dokoupit ty, které ti vyhovují nejvíce.
Pro začátečnice, které si neví rady s výběrem jednotlivých látkovek, jsem sestavila Základní zkušební sadu
 
TIP: Celkový počet potřebných látkových vložek lze snížit o 1/3 až 1/2, pokud máš možnost sušit v sušičce a po prvních dvou dnech použité látkové vložky přeprat a usušit.
 
alucha_latkovevlozky_cedulka
 

POTŘEBUJEŠ TO PROBRAT VÍCE DO DETAILU? PODÍVEJ SE NA TOHLE 20 MINUTOVÉ VIDEO, KDE JSEM JEDNOTLIVÉ BODY VÍCE ROZEBRALA.

2022 © Alena Hradilová