První reakce testerek látkových vložek Alucha - v roce 2016

Nejdříve jsem ušila pár kousků látkových vložek pro sebe a zjistila, že mě to neskutečně baví. Šití byla pro mě tenkrát naprostá novinka. Dnes nevím, jak mě mohlo napadnout něco takového, že bych mohla šít látkové menstruační vložky i pro někoho jiného.

Na konci roku 2015 jsem si dala na facebook inzerát, jestli se někdo nechce účastnit testování mnou šitých látkových vložek. Příspěvek vzbudil nečekaný ohlas a tak jsem vybrala tři ženy / dívky, které nejrychleji zareagovaly. Jana, Ester a Lenka.

Doma jsem už měla připraveno pár prvních kousků k testování, musela jsem ale rychle došít další. V každém testovacím balíčku byly vložky různé velikosti a složení. Doma jsem si vše nafotila a popsala na papír, abych mohla rozklíčit z čeho vložka byla, až přijde nějaký problém.

Ale povedlo se, balíčky byly nachystané a mohly vyrazit na cestu!

1_1

Po téměř půl roce, jsem holkám zaslala "dotazník". Bohužel s Lenkou se mi již nedařilo spojit, tak vkládám aspoň odpovědi Jany a Ester. 

Jako nejčastější problém se ukázaly kovové patentky, které se naklepávají kladívkem (hlavně v balíčku pro Lenku). Některé patentky špatně držely a nakonec odpadly. V dnešní době už používám lis na plastové patentky a tyto patentky opravdu drží! No a já můžu v noci lépe spát, aniž bych se musela bát, kde zase něco odpadne.

1) Proč jste projevila zájem o testování látkových vložek Alucha?

Jana: Protože ráda zkouším nové věci, nabídka se objevila v době, kdy jsem měla za sebou jen pár cyklů s látkovkami a kalíškem (ten používám především, když někam jdu na delší dobu). Chtěla jsem vyzkoušet i jinou značku vložek než Anavy, které jsem v té době doma měla.

Ester: Byla jsem zvědavá na rozdíl mezi vložkami, které už mám doma a jsou v běžných obchodech od větších firem (Anavy, Gaya..).

2) Setkala jste se někdy předtím s látkovou vložkou?

Jana: Ano, jako první jsem do své zásoby zakoupila vložky od značky Anavy.

Ester: Ano, společně s kalíškem.

3) Jaké byly vaše pocity, když jste poprvé viděla vložky k testování? Překvapilo vás něco? 

Jana: Trošku mě překvapilo, že nejsou šité klasicky overlockem jako Anavy, ale mají šev uvnitř. Zjistila jsem ale, že je to příjemnější. Také mají jiné tvary a délky, zde asi vyhovuje každému něco jiného. Já oceňuji hlavně tu miniaturnost intimek, stávají se tím opravdu neviditelné v prádle. A ještě mě překvapil na vložkách manchester, to jsem nikdy neviděla, ale po otestování jsem zjistila, že jsou vložky s ním příjemné i funkční.

Ester: Překvapilo mě, jaká byla rychlost dodání. Jinak super testovat přímo na spotřebitelích.

4) Jak jste se poprala s používáním látkovek a jejich údržbou? Narazila jste na nějaký problém?

Jana: Osobně musím říct, že si nepotrpím na vložky bez jediného flíčku. Jsem trošku "lajdák", takže vložky strčím do kyblíčku a před vložením do pračky je propláchnu v umyvadle a vyperu. Ono to nezabere zase tolik času, oproti jednorázovým vložkách, které se zase musí odnést do popelnice.

Ester: Bez problémů, byla jsem zvyklá od plenek. Jen skladování mi vadí.

5) Pokud se během testování vyskytl nějaký problém, jaký? Poradila jste si s jeho překonáním?

Jana: Žádný problém se nevyskytl.

Ester: Jen zmíněné skladování, ale to se dá přežít.

6) Zkuste popsat rozdíl oproti předešlým pomůckám (tampony, vložky, kalíšek, houba)

Jana: Dříve jsem používala tampony, jen málokdy vložky. Nyní, po přečtení několika odborných článků, které mi otevřely oči ohledně "neškodnosti" běžně dostupných tamponů, jsem přešla na menstruační kalíšek a látkové vložky. A musím říct, že pohodlí je nesrovnatelné, navíc si vždy můžu vybrat vložku, která se mi v tu chvíli líbí motivem. A oproti "papírovým" vložkám navíc necítím z vložky zápach a nemám pocit "mokré houby" v kalhotkách.

Ester: Vložky kombinuji ke kalíšku, tampony mi jsou nepříjemné, vložky jednorázové také, nejsou prodyšné a většinou jsem z nich měla různé zdravotní potíže. Jinak je používám ze začátku menstruace, kdy mi kalíšek vadí. A jsem plně spokojena.

7) Který z použitých materiálů a tvarových řešení vám byl nejsympatičtější?

Jana: U intimek mi přišlo nejlepší řešení s PUL, případně bavlna/fleece, bavlna/double fleece už mi přišlo hodně, ale pokud by někdo nad touto variantou uvažoval jako pojistkou ke kalíšku, kdy má zkušenost, že mu protéká, tak doporučuji. Intimky mi vyhovují, že jsou krátké a úzké po sepnutí, v kalhotkách necestují, jsou příjemné a neshrnují se "mezi nohama".U denních vložek mi překvapivě nejlépe sedla kombinace bambusový aksamit/manšestr. Úplně mě překvapilo, že lze manšestr na vložku použít. Délka mi přišla akorát a opět se po zapnutí a při nošení neshrnovaly.U nočních vložek mě zaujala delší zadní část, to se opravdu v noci hodilo. Nejlepší pro mne byla kombinace bavlna/fleece, při silnějších dnech bambusový aksamit/PUL.Celkově mi tvarově nejsympatičtější byly asi kousky s kratšími křidélky, které lépe držely v mých kalhotkách spíše "kraťáskového střihu".

Ester: Denní vložky, aksamit? (nejsem si jistá označením látky).

8) Pokud se vaše okolí dozvědělo, že používáte látkové vložky, jaké byly jejich reakce?

Jana: Tuto informaci raději moc nešířím, pro širší okolí bych byla podivná lesana. Nicméně mezi kamarádkami maminkami vím o několika, co používají při menstruaci kalíšek či látkové vložky.

Ester: Je to nechutné, nehygienické, nemohla bych atd.

9) Splnily látkovky vaše očekávání? Doporučily byste je dál? Proč?

Jana: Musím říci, že z látkovek od Alucha jsem byla nadšená, byly příjemné, měkké, nikde nic netlačilo. Určitě bych je doporučila všem dalším ženám, které chtějí prožít své dny v suchu a příjemných a krásných materiálech.Mohu tyto vložky doporučit také jako "talisman k otěhotnění". Po pár měsících testování jsem otěhotněla a teď na mě budou muset tyto vložky počkat ve skříni.

Ester: Rozhodně, pohodlí, prodyšnost, příjemné nošení, nemusím řešit kdy a kde koupit (jediný problém je praní).

10) Pokud máte nějaké další sdělení ohledně testování látkových menstruačních vložek Alucha, připojte jej

Jana: Chtěla bych poděkovat Alče, že jsem její vložky mohla vyzkoušet a už teď vím, od koho objednám vložky na šestinedělí, případně další menstruační až přijde správný čas.

Ester: Jsou super a doufám, že se moc a moc daří.

Tady balíček pro Ester: V horní řadě noční a denní prodyšná vložka z manšestru a bambusového aksamitu (ty s ptáčky) - uvnitř jsou 2 vrstvy bambusovo - konopného fleecu. Mají užší křidélka. Dále tu jsou dvě stejné intimky, ale každá je trošku jinak velká, jedna po zapnutí 6 cm, druhá 7 cm, jsou z double fleecu a bavlny (ty s oranžovými kytičkami). Jsou silnější, myslím, že díky dvojitému fleecu by se daly použít i jako denní. Pak je tam jedna intimka ve složení PUL/aksamit - ta s "drakem". Ve spodní řadě je noční PUL/aksamit - uvnitř 2x vrstva bambusovo - konopného fleecu, denní PUL/aksamit - uvnitř bambusovo - konopný fleece a froté. A 3 kusy se spodní fleecovou vrstvou. Noční, kde jsou uvnitř 2 vrstvy froté a vrstva bambusovo - konopného fleecu a denní uvnitř se 2mi vrstvami froté, to je ta ještě uprostřed prošitá a pak denní, kde je uvnitř vrstva froté a vrstva bambusovo - konopného fleecu, ta je bez prošití.

2_2

A tady je balíček pro Lenku: Je tu v horní řadě noční a denní manšestr/ bambusový aksamit (ty s ptáčky) - uvnitř jsou 2 vrstvy bambusovo - konopného fleecu. Mají užší křidélka.Pak tu jsou dvě stejné intimky, ale každá je trošku jinak velká, jedna po zapnutí 6 cm, druhá 7 cm, jsou z double fleecu a bavlny (ty s oranžovými kytičkami). Jsou silnější, díky dvojitému fleecu by se daly použít i jako denní. Pak je tu jedna intimka ve složení PUL/ aksamit - ta s "drakem". Ve spodní řadě je noční extra - PUL/ aksamit, uvnitř jsou 2 vrstvy bambusovo - konopného fleecu a 1 vrstva froté. Pak noční PUL/ aksamit - uvnitř s 2 vrstvami bambusovo - konopného fleecu. A 3 kusy se spodní fleecovou vrstvou. Noční, kde jsou uvnitř 2 vrstvy bambusovo - konopného fleecu a denní uvnitř se 2mi vrstvami froté, to je ta ještě uprostřed prošitá a pak denní, kde je uvnitř vrstva froté a vrstva bambusovo - konopného fleecu, ta je bez prošití.

3_2